In English

Pålsjö krigskyrkogård

Bakgrund

Commonwealth krigsgravar

Tyska krigsgravar

Andra gravstenar

Kullabygdens släktforskare


Webmaster
Copyright © 2010,
Carin Olofsson

Senast uppdaterad:
3 april 2010
 

Lerberget, lördag 4 juli 1942

Strax efter midnatt på morgonen den 4 juli störtade ett flygplan utanför Lerberget. Det hade startat från Syerston på kvällen den 3 juli för att lägga minor i sundet mellan Helsingör och Helsingborg. När planet var i höjd med Hornbæk träffades en av huvudbränsletankarna av luftvärn över Helsingör, och planet började brinna. Det brinnande planet gjorde först en lov upp i Sundet i höjd med Höganäs hamn, varefter piloten gjorde en gir, och det såg ut som om planet skulle ta mark någonstans vid Lerbergsvägen. Piloten har av allt att döma rättat upp planet innan han hoppade och därigenom fått det att störta i havet, ungefär 200 meter utanför Lerbergets hamn. Det syntes ett väldigt rött eldsken, som lyste upp hela himlen, och planet brann en lång stund efteråt.

Piloten, den 24–årige Flight Sergeant Williams från Canada, var den ende överlevande. Han blödde ymnigt ur ett sår i bakhuvudet och var mycket medtagen och omtöcknad. Senare rapporterades att han brutit ena överarmen, brutit några revben, fått krossår i huvudet och brännskador i ansiktet. De som hittade honom var gruvarbetaren Oskar Kristiansson och hans dotter Aina, som bodde på Lerbergsvägen. Aina Kristiansson berättade för HD att hon och hennes far omedelbart rott ut till olycksplatsen när de sett det brinnande planet. De hittade piloten nästan direkt, och försökte få honom ombord. Han var dock tungt utrustad och kunde inte tas ombord i deras ranka snipa. Istället höll man honom fast tills ett par lerbergsfiskare kom dit och tog honom i land i sin båt.

Dagen efter kraschen var det enda synliga spåret ett stort landningshjul som låg i hamnen, och en sönderbränd, blodig flygarhuva, som troligen tillhörde piloten, eftersom den var märkt inuti med namnet G. S. Williams. Landningshjulet mätte 1,5 meter i diameter och dess axel hade helt brutits av vid nedslaget.
Planet hade sju besättningsmän, varav alltså bara en överlevde. De som omkom var Sergeant Mervyn Caddy, RAAF, Sergeant Bruce Morgan, RCAF, Sergeant Jack Pritchard, RAF, Sergeant James Raine, RAF, Sergeant John Samson, RAF och Sergeant Harry Victor Turton, RAF


Aina Kristianssonupp