Startsida
Arrendatorer och åboar
Foton

Kullens Hembygdsförening

Hustoftagården


Webmaster
Copyright © 2013,
Carin Olofsson

Senast uppdaterad:
21 september 2013

 

HimmelstorpsgårdenHimmelstorpsgården är en hembygdsgård som ligger mellan Mölle och Arild i nordvästra Skåne. Den har varit bebodd från åtminstone mitten av 1600-talet och fram till mitten av 1900-talet.

På Himmelstorpsgården kan du uppleva traditionellt midsommarfirande på ”den riktiga” midsommaraftonen, den 23 juni. Andra söndagen i augusti är det höstmarknad, där konsthantverkare säljer sina alster. Du kan också passa på att äta nygräddade våfflor. Andra söndagen i advent är det ”Jul på Himmelstorp”, med försäljning av diverse julsaker, som lussekatter, klenäter, buxbom, halmarbeten m.m. För min del är höjdpunkten fikapausen, då jag dricker en stor kopp varm choklad med vispgrädde och äter hembakat kaffebröd till.

Sommartid finns det kaffeservering på gården med hembakade kakor eller smörgåsar. Till det kan man antingen avnjuta en god kopp kaffe eller hemlagad saft - också mycket god. Om vädret tillåter rekommenderar jag att du sitter ute i trädgården.

Det finns även de som tar med sig egen picknick-korg och sätter sig på en filt och fikar i den stora hagen, som sträcker sig runt gården på två sidor. Detta sker dock på egen risk, för det går oftast kor i hagen på sommaren. Även om de inte syns till så kan de mycket väl ta sig från den ena sidan av hagen till den andra via en förbindelsegång - och de förflyttar sig snabbt om de bara vill.

Alldeles i närheten av gården finns det även en domarring. Den ligger väldigt vackert, omringad av stora träd. Mellan träden kan man skymta Öresund, och vid klart väder även Danmark på andra sidan sundet.

Det finns gott om natursköna promenadstigar runt gården. Kom bara ihåg att det är naturskyddat område, så ta det varsamt under promenaden. Dessutom finns det lösgående boskap lite varstans i omgivningarna. Oömma kläder och skor rekommenderas alltså - i synnerhet på de ställen där korna lämnat sina ”blaffor”.

Vill du grilla korv så gör du detta vid de grillplatser som finns iordningställda på ett antal platser i närheten av gården.