In English

Delfiner

Besök på Kolmårdens delfinarium, juni 1995

Besök på Kolmårdens delfinarium, september 2000

Länkar


Carins webbsida


Webmaster
Copyright © 2001,
Carin Olofsson

Senast uppdaterad:
5 maj 2001
 

Delfiner

Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av delfiner. Redan när jag var liten, när vi på somrarna bodde i vår sommarstuga invid Skälderviken, minns jag hur det kändes de fåtal gånger det hände att en flock tumlare letat sig in i Skälderviken. Då släppte man allt man hade för händer och hämtade kikaren.

1969, när Kolmårdens delfinarium öppnades, var jag där med min familj och tittade på delfinshowen. På den tiden visste man ju inte vilket lidande delfinerna utsattes för vid infångandet, och även under vistelsen i delfinariet. Jag har besökt Kolmårdens delfinarium även vid senare tillfällen, och då även fått möjlighet att träffa delfinerna. Eftersom så många har frågat mig om jag jobbar på Kolmårdens delfinarium, så måste jag alltså säga att det gör jag tyvärr inte.

Numera är jag mycket kluven i min åsikt om delfinarier. Å ena sidan tycker jag att delfiner skall leva i frihet och inte stängas inne i små bassänger, där de inte kan leva naturligt. Å andra sidan känner jag att delfinerna är så kosmiskt medvetna varelser att de mycket väl vet vad de gör, och vissa av dem har valt ett liv i fångenskap för att utbilda oss och hjälpa oss till större förståelse för deras situation.

Eftersom delfiner andas medvetet så kan de lätt "begå självmord" genom att helt enkelt sluta andas. Förmodligen händer det oftare än vi vet om i delfinarierna runt om i världen, medan andra delfiner (som Flip på Kolmården) har valt att överleva i fångenskap år efter år.