Familjenotiser      Lokalt från nordvästra Skåne      Mat och hushåll      Snapshots     
Intet nytt under solen...      Brott och olyckor      Från utlandet      Ospecificerat     

 

Rättegångs-ärenden

Öresunds-posten tisdag 2 juni 1931

Kotknackaren i Hälsingborg får böta 800 kronor.

Bötesstraff även för skoj med understödet.

Kaffet blev egendomligt nog dyrare utan något bröd alls.

Utslag meddelades i går mot chiropraktor Carl Johan Peterson, Hälsingborg. Som bekant har Peterson ställts under åtal för olovligt utövande av läkarverksamhet under tiden 1 november 1930–9 januari 1931. Han hade därvid vid flera tillfällen behandlat en handlande i Norra Sandby, som lidit av tuberkulos och för övrigt senare avlidit. I enlighet med 1915 års lag om olovligt utövande av läkareverksamhet dömdes Peterson att böta 800 kr. till kronan.

Cykelstöldernas efterdyningar.
Som delaktiga i Kniva-Gustavs cykelstölder dömdes två arbetare att böta 300 resp. 200 kr. Den ene hade som bekant köpt den stulna cykeln, medan den andre nöjt sig med ett cykelstyre.

Arbetslöshetsunderstöden.
Dom föll också i går för den person, som tillnarrat sig arbetslöshetsunderstöd, fastän såväl han själv som hustrun hade arbete. Han dömdes att böta 200 kr. till staten.

Fängelse för slarv vid konkurs.
Utslag avkunnades slutligen också i går i målet mot en hälsingborgsköpman, som vid konkurs uraktlåtit att upprätta ett tillförlitligt inventarium. Även dagboksanteckningarna voro bristfälliga. Svaranden dömdes för vårdslöshet mot borgenärer i konkurs till 1 månads fängelse.

Stenkastning och misshandel med grep.
Ett misshandelsmål med poänger var i går före vid rådhusrätten. Två stenarbetare hade råkat i gräl med varandra, vilket slutat med att den ene kastat en stor sten mot den andre och misshandlat honom med en tung grep. Deras mellanhavande skulle i går göras upp inför rätta, där den ene av de båda stod som svarande och den andre som målsägare.
Svaranden var en mäkta hetlevrad herre, som gång på gång måste avbrytas av domaren. Han uttryckte bland annat sin förvåning över att målsägaren ännu fick gå lös efter alla sina bravader.
Två vittnen skulle bringa klarhet i saken. Mot det ena av dem, som en gång i tiden slagit svaranden med en slägga, anförde denne jäv, vilket dock ogillades av rätten. Vittnet intygade, att svaranden tilldelat målsägaren ett par kraftiga slag, så att denne fallit omkull, och sedan ej kunnat resa sig igen. Han hade bett vittnet tillkalla ambulans, då han hade ett stort blödande sår i huvudet. Även det andra vittnet intygade, att svaranden förfarit på nämnda sätt med målsägaren. Målet uppsköts för vidare utredning.

Kaffe med och utan gök.
Såsom skäligen misstänkt för olaga försäljning av rusdrycker stod en fru, som tidigare vid ett par tillfällen dömts för denna förseelse, tilltalad. Hon anklagades för att till sina gäster ha sålt kaffe-gökar vid olika tillfällen. Med dessa förhöll det sig på följande sätt.
Svaranden tog i vanliga fall för sitt kaffe 35 öre med en liten smörgås. Ibland kunde det emellertid hända, att gästerna inte brydde sig om smörgåsen utan nöjde sig med kaffet enbart. Då brukade emellertid svaranden taga 50 öre. I kaffet hade då nämligen hällts något litet sprit, men, betonade hon för sina gäster, spirituosan bjöd hon på, medan betalningen gällde kaffet. Detta lät ju inte direkt orimligt, värre var då att förklara, varför en slät kaffe skulle kosta mer än en med smörgås. Svaranden hade sin egen förklaring, som gick helt stick i stäv med gästernas. Hon påstod nämligen, att det aldrig förekommit, att någon gäst druckit kaffe utan bröd. Vid det dyrare kaffet – det med göken alltså – förekom alltid flera smörgåsar nämligen, och det var dessa, som fördyrade kaffet – helt naturligt.
Åklagaren hade dock inkallat ett par vittnen för att klarlägga kaffehistorien. De förklarade båda, att de köpt kaffe utan bröd men med gök för 50 öre och med bröd men utan gök för 35. Den ene av dem hade till och med en gång köpt tre kaffe med gök å rad, alla utan bröd och för dem betalt 1.50 kr.
För övrigt behandlades en del bjudningar, som svaranden bestått vid högtidliga tillfällen men som inte intresserade nämnvärt i detta sammanhang.
Åklagaren yrkade ansvar mot den tilltalade, som för övrigt inte innehar motbok, för olovlig rusdrycksförsäljning, fjärde gången. Båda parterna överlämnade målet till rättens avgörande. Utslag faller senare.

Kopparplåtsaffären.
Slutligen rannsakades även den som misstänkt för stöld av kopparplåt häktade arbetaren från Raus plantering. Han vidhöll alltjämt, att han funnit plåten strax utanför Kopparverket. Som han var arbetslös brukade han ibland gå längs sjöstranden men plåten ifråga hade han inte upptäckt förrän samma dag han tog den. Då hade den som sagt legat utanför Kopparverkets område och såg ut att ha slängts dit av någon.
Den häktade hade sedan fört plåten till en bekant skrotuppköpare vilken också stod tilltalad i går för efterföljande delaktighet. Den tilltalade nekade emellertid till, att han förstått, att plåten var stulen.
Målet uppsköts till nästa måndag. Den häktades begäran att bli försatt på fri fot avslogs av rätten.


Tillbaka

 

Webmaster
Senast uppdaterad:
5 februari 2005