Mordet på Korpral Johannes Winkler 1815

Den 5 mars 1815 skriver Direktör Thomas Stawford sin dagbok att han, klockan fem på morgonen, fick besked om att korpralen Winkler vid pionjärerna hade trillat, eller själv kastat sig, ner i schakt nummer 17. Efter de undersökningar som görs, börjar man misstänka att det är fråga om mord, och inte olyckshändelse. Det som främst väcker misstankar är att det inte finns något blod vid kroppen, trots stora sår, bl.a. i bakhuvudet.

En artikel om detta mord finns i Kullabygdens Släktforskares medlemsblad hösten 2003, och mer information om Johannes Winkler finns här.

I Luggude häradsrätt Dombok 1815 har jag hittat anteckningarna från förhör m.m. om mordet. Eftersom jag ännu inte kunnat tyda alla texterna, så har jag inte heller fått reda på om någon dömdes för mordet. Den som själv vill göra ett försök att läsa ursprungstexten, kan göra det här. Är det någon av er som kan tyda texten så maila gärna resultatet till mig. (Det första brevet från Pehr Olin har jag dock kunnat tyda, men inte brev nummer 2. Även Stawfords vittnesmål har jag kunnat tyda det mesta av.)

Bilderna ur domboken är förminskade, eftersom vi har begränsat utrymme för hemsidan till vårt förfogande. Jag har dock kvar originalbilderna, och även större delbilder på varje sida ur domboken, så om någon är intresserad av att fördjupa sig i någon av dem, skicka ett mail till mig och berätta vilken. Bildnamnen står i högerkolumnen på den här sidan. Storleken ligger på omkring en megabyte per bild.

Tillbaka