Doktor Gustaf Alling

Doktor Alling var det yngsta barnet i en barnaskara av åtta, när han föddes i Halmstad 1878. Fadern var skeppsbyggare och hette Johan Andersson. Han föddes i Abild, Halland, 1838. Modern, Ingrid Beata Persdotter, föddes i Vapnö, Halland, 1837. Familjen hade inte särskilt gott om pengar, men ändå lyckades de ge sonen Gustaf möjlighet att ta studenten och sedan studera medicin i Lund.

När han var 18 år gammal gick han till sjöss under sommarmånaderna. Han tjänstgjorde då på ångfartyget ”Falken”. Även under studieåren i Lund arbetade han till sjöss på somrarna. Sitt eget fartyg – ”Nabben” – köpte han 1924, sedan han blivit läkare i Höganäs.

Doktor Alling tyckte mycket om havet och att resa, så han tog alla chanser han fick, att se så mycket som möjligt av världen. Som läkare fick han möjlighet att resa i studiesyfte till länder som England, Tyskland, Sydamerika och USA. Han studerade då främst hälsoförhållandena i hamnar och gruvor.

För att få råd med alla resor arbetade han i äldre år som fartygsläkare, och efter pensionen gjorde han två jordenruntresor. Han medverkade också ofta som skribent i tidskriften Jorden Runt.

Puman Bob

Puman Bob
Foto: Carin Olofsson

Doktor Alling var ju även känd för sitt husdjur, den tama puman Bob. Bob föddes i Argentina 1927 och var, namnet till trots, en hona. Fyra månader gammal blev hon moderlös, när en indian tagit med Doktor Alling på jakt, och de då sköt pumahonan. När de sedan fann ungen, så tog Doktor Alling den med sig hem. Under sjöresan bröt Bob ena benet, och Doktor Alling pysslade om henne enligt alla konstens regler. Detta ledde till en livslång vänskap mellan dem.

I det allingska hemmet fanns alltid många djur av olika sorter, både svenska och mer exotiska arter, som t.ex. hundar, höns, sköldpaddor, påfåglar och apor. Alla djuren fick bo tillsammans i trädgården, som var inhägnad – förmodligen till patienternas stora lättnad. Det hände dock att Bob rymde, och det finns säkerligen många historier om detta bland höganäsarna.

Bob åt ett par kilo rått kött om dagen, men 1941 fick hon för sig att äta en galosch, vilket blev hennes död. Hon blev sedan uppstoppad på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Idag kan man därför se henne på Höganäs museum. Denna text är sammanställd med hjälp av informationen från utställningen där.

Puman Bob
Foto: Carin Olofsson

Bilderna publiceras med benäget tillstånd från Höganäs museum

Mer information om Doktor Alling finns här..

Tillbaka