Tillbaka till receptsidan     

 

Pannacottatårta

Pannacottatårta

Ingredienser
Botten
200 g (12–13 st) krossade digestivekex (till jul kan man använda pepparkakor)
1 ½–2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
0,75–1 dl flytande eller smält smör

Fyllning
1 ask (250 g) djupfrysta bär, eller motsvarande mängd färska bär, t.ex. hallon/blåbär eller lingon (ska täcka botten)
5 dl vispgrädde
3–4 tsk vaniljsocker (alt. 1–2 bitar mörk choklad; till jul används 1 tsk pepparkakskryddor)
2 dl gelésocker multi

Topping
2–3 dl turkisk yoghurt (eller creme fraiche)
ev. kakpynt, bär eller riven choklad

Man kan även täcka tårtan med färskostfyllning, t.ex. den från Baka med Fridas fyllning till himmelsk jordgubbstårta. Det räcker gott och väl med halva mängden ingredienser (2 dl vispgrädde, 100 g philadelphiaost, 0,75 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker). Uteslut eventuellt bären.

Gör så här
Använd en form med löstagbar botten, mellan 20 och 24 cm i diameter.
Blanda kexkross, vaniljsocker och smör (går bra i matberedare).
Tryck ut blandningen i formen så att det blir jämnt. (Görs enklast med baksidan av en matsked.)
Fördela bären jämnt ovanpå. (De djupfrysta bären behöver inte tinas.)
Blanda grädde, gelésocker, vaniljsocker (alt. choklad/pepparkakskryddor) i en kastrull och koka upp.
Koka en halv minut under omrörning så att allt blandas; särskilt om det är choklad i.
Häll blandningen i formen så att bären täcks.
Ställ kallt för att stelna.
Bred yoghurten över pannacottan.
Om man vill kan man strö över kakpynt av valfri sort, t.ex. dekorationshjärtan eller silverkulor, några färska bär eller riven choklad.

Tillagningstid: ca 15–20 min + 2–3 timmar för att stelna

 

Webmaster