Tillbaka till receptsidan     

 

Italiensk maräng

Ingredienser
3 äggvitor
2 dl strösocker
¾ dl vatten

Gör så här
Sätt ugnen på 100–125 grader.
Koka socker och vatten i en liten kastrull till 110 grader.
Vispa äggvitorna till skum på låg hastighet.
Häll den kokande sockerlagen över och vispa samtidigt på hög hastighet.
Fortsätt vispa tills marängmassan svalnat. Det tar ca 7–10 minuter.

Fyll en spritspåse med marängmassan och spritsa ut maränger i valfri storlek på bakpappersklädda plåtar (2–3 stycken).
Grädda i mitten av ugnen tills marängerna är torra och lossnar från bakplåtspappret. Det tar 45 min–2 timmar, beroende på storlek.
Stäng gärna ugnen lite innan marängerna är klara och låt dem stå på eftervärmen i ugnen tills de är helt torra.

Förvara i lufttät burk.

Tillagningstid: 45 min + 45 min–2 timmar i ugnen

Tips:
Vill man göra marängbottnar så spritsar man eller breder ut smeten till en rund platta.


En annan variant, som man kan ha som dekoration på en tårta, är den här:

Ingredienser
1 dl blåbär (eller bär av valfri sort)
2 äggvitor (55 g)
1 dl strösocker
2 msk vatten

Gör så här
Passera blåbären genom en sil.
Koka blåbär, socker och vatten till 121 grader.
Börja vispa äggvitorna när blåbärssockerlagen är 110 grader.
Häll ner sockerlagen i en stråle i äggvitan under vispning.
Vispa till en fast marängsmet och vispa tills marängsmeten kallnat.

Fyll en spritspåse med marängmassan och spritsa ut maränger i valfri storlek på bakpappersklädda plåtar.
Om man använder marängerna som tårtdekoration så behöver de inte bakas.
Annars bakar man dem på samma sätt som marängerna här ovan.

 

Webmaster