Tillbaka till receptsidan     

 

Makrill–låda

4–6 personer

Makrill–låda

Ingredienser
2 kg makrillfiléer (6–8 st eller 5 paket djupfrysta, tinade à 400 g)
Salt
Saft av ½–1 citron
1 stor gul lök (djupfryst går bra)
3–4 stora tomater
5–7 dl grädde (valfri sort)
Dill (ca en kruka, eller djupfryst)

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär filéerna rena från skinn och ben.
Lägg i en smord, eldfast form och strö på salt.
Pressa citronsaften över.
Hacka lök och tomater fint och strö ut över fisken.
Strö också över fint hackad dill efter smak.
Häll över 5 dl grädde. Öka på mängden grädde om fisken skulle bli för torr.
Baka i mitten av ugnen 45–60 minuter.
Servera med potatis och grönsaker.

Tillagningstid: ca 1–1,5 tim + ca 45–60 min i ugn

Tips!
Det går att förbereda rätten dagen innan. Gör då stegen från att rensa filéerna fram till och med att strö över dillen. Lägg över plastfolie och ställ i kylskåp tills det är dags för tillagning.
Det går utmärkt att använda mjölkfri gräddersättning (t.ex. iMat) istället för grädde. Det är ingen skillnad i smak.

Om man inte vill ha besväret att rensa makrillfiléerna från skinn och ben, kan man ersätta dem med lax. Det behövs då 500–600 g laxfile. Dela i småbitar innan den läggs i formen.
Det går också att ersätta makrillen med tonfisk. Det behövs då 2–3 185 g–burkar tonfisk (150 g tonfisk per burk) i vatten. Låt tonfisken rinna av och lägg den sedan i formen.

 

Webmaster