Tillbaka till receptsidan     

 

Himmelsk äppeltosca

ca 8 bitar

Ingredienser
100 g smör
2 ägg
1 ½ dl socker
1 ¼ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen
½–1 tsk kanel

Toscaglasyr
50 g smör
¾ dl socker
1 påse (ca 50 g) mandelspån (1,5 dl)
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker luftigt.
Blanda i mjölet och vaniljsockret och rör till sist i det smälta smöret.
Blanda väl.
Häll smeten i en smörad och bröad form, ca 20–22 cm diameter – gärna med löstagbar botten.
Dela äpplena, ta ur kärnorna och skiva i lagom tunna skivor.
Tryck ner äppleskivorna i smeten.
Pudra slutligen kanelen över kakan.
Grädda i ca 25 minuter.
Ta ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200 grader

Toscaglasyr
Smält smör och socker i en kastrull.
Blanda i mandelspånen och mjölet.
Rör hela tiden och häll slutligen i mjölken.
Häll den varma toscan över kakan och grädda kakan i ugnen på 200 grader i 8–10 minuter.
Ät den som den är eller servera med en klick vispad grädde.

Tillagningstid: ca 40–55 min


Recept: Tareq Taylor
 

Webmaster