Familjenotiser      Lokalt från nordvästra Skåne      Mat och hushåll      Snapshots     
Intet nytt under solen...      Brott och olyckor      Från utlandet      Ospecificerat     

  Öresunds-posten tisdag 16 juni 1931

Garbo Greta talar blygsamt om sig själv.

Bara en helt vanligt svensk typ – lik hundra andra svenska flickor.

Vill gärna gifta sig, när hon finner den rätte.

Världens mest omtalade filmstjärna är ju nu för tiden Greta Garbo, om vilken det gått så månka giftermålsrykten i Hollywood och i den amerikanska pressen, att hon till sist blev förargad och helt enkelt vägrade att vidare låta sig intervjuas. Hon har nu emellertid låtit sig förledas att skriva en ny artikel om sig själv, i vilken hon säger, att det inte alls är sant att hon skall gifta sig. Det är heller inte sant, att hon är rasande för att den tyska filmstjärnan Marleine Dietrich kallas den ”nya Garbo”. Greta säger blygsamt, att Marleine är alldeles för stor konstnärinna för att behöva den sortens reklam.
I sitt hemland Sverge, säger hon, finnas hundraden unga flickor av hennes typ. Hon representerar endast den nationella svenska typen. Men just stför den skull att hon är en av de ytterst få i Amerika av denna typ, har hon gjort sina stora succès. Med en smula lycka och talang skulle många flickor i de nordiska länderna kunna göra likadant. Sin framgång har hon delvis att tacka den nu bortgångne Mauritz Stiller.
Hon vill vidare begagna tillfället och slå ihjäl en del andra rykten, som ideligen florera i den amerikanska pressen, bl. a. att hon bebor ett eget slott, Beverly Hills Mansion, vilket skulle vara omgivet av en 20 fots hög mur, o. s. v. Allt det där är bara prat, säger fröken Greta. ”Sanningen är”, säger hon, ”att jag har en liten lägenhet i ett privathotell”.
Hon känner, att hon har plikter gentemot dem, som gå till biljettluckan för att betala för att se någon av hennes filmer, men hennes privatliv tillher henne själv. Det är bara prat, detta att hon nu skall gifta sig. Inte att fatta så, att hon vill tala illa om äktenskapet, som är det idealiska, bara man träffar den rätte. Det är emellertid ett faktum, att skådespelerskor spela bättre på scenen än fylla sin roll inom äktenskapet. Å andra sidan är det också känt, att de ofta spela; Greta Garbo har lagt märke till detta, när det gäller hennes väninnor som t. ex. Norma Shaerer, Eleanor Boardman och Janet Gaynor. De spela dubbelt så bra nu, sedan de gift sig med män efter sitt eget väl.
Men det är också många kvinnor som måste välja mellan äktenskapet eller karriär. Det idealiska är, att äktenskapet skall förhjälpa till en snabbare karriär. Ungkarlar och ungmör ha bidragit ringa till vad jag skulle vilja kalla skapande verksamhet i världen, säger Greta Garbo, som åppet fårklarar, att när hon finner den rätte, sin ”Ideal man” gifter hon sig med honom och då tror hon, att hon skall komma att spela ännu bättre än hittills. Men hon kan inte definiera vad hon menar med sitt ideal av en man. Först och främst måste vederbörande ha sinne för humor, utan vilken gåva hon själv skulle ha varit död för länge sedan. Därnäst skall han vara bestämd, karaktärsstark, ty hon föraktar män som drömma om att utföra stora ting, men icke ha viljestyrka nog att utföra desamma. Hon vill ha en man som är kunnig i allt och som kan diskutera alla livets problem med henne; gärna får han han ha andra åsikter än hon själv om konst, religion och politik, ty meningsutbyte stimulerar tankarna. Hans utseende är det annars inte så noga med. Hon bryr sig inte om sådana bagateller som vad slags profil, ögon och hår han har, utan det är personligheten det kommer an på. Samtidigt är hon rädd för, att blott en halvgud svara mot hennes drömmars förväntan, men när hon möter denne halvgud, så ringer det i bröllopsklockorna.
M. M.Tillbaka

 

Webmaster
Senast uppdaterad:
5 februari 2005