Familjenotiser      Lokalt från nordvästra Skåne      Mat och hushåll      Snapshots     
Intet nytt under solen...      Brott och olyckor      Från utlandet      Ospecificerat     

  Höganäs tidning fredag 27 juli 1928

Hur en dövstum kan återfå talföret.

Satte sig på ett häftstift och fick mål i mun.

Under en längre tid ha både kontor och privatpersoner i Stockholm uppvaktats av en 40-års man, som utgivit sig för att vara dövstum, varför han vädjat till människors goda hjärta och bett om pengar. Och sällan har han gått ohulpen från någon, då man tyckt synd om mannen.
Då han besökt något kontor, har han i allmänhet bett att få tala med chefen och framlämnat ett kort, på vilket stod följande: Önskar privat ”samtal” med Herr Chefen. Viktigt ärende. Är dövstum, men har skriftligt dokument. Högaktningsfullt etc.
Då vederbörande vaktmästare eller annan betjäning inte kunnat få reda på vad ärendet gällde, har mannen sluppit in, och sedan har han presenterat ett papper, i vilket han skildrar sitt livs elände med arbetslöshet och umbärande på grund av sitt lyte. Och så har han fått 1 kr. eller 2, ja, till och med sedlar på vissa håll. Han har kommit igen då och då under årens lopp, särskilt före helgdagar, och alltid har han fått någon hjälp. Enligt uppgift, skulle mannen ha uppgjort en katalog över personer sog voro filantroper, och noterat dag för besök och erhållen allmosa.
För ett par dagar sedan kom mannen tillbaka till ett kontor i Vasastaden, vilket han tidigare besökt och erhållit hjälp. Han släpptes in till direktören och ombads av denne att taga plats i en stol. Mannen satte sig, men for, till direktörens stora häpnad, upp som en raket och skrek:
– Aj, fan, vad var det för något?
Ett häftstift hade råkat falla på stolen och vållat att hans tungas band plötsligt lossnade. Men det blev ingen allmosa den gången. Bedragaren var genomskådad och fann säkrast att avdunsta så hastigt som möjligt.


Tillbaka

 

Webmaster
Senast uppdaterad:
5 februari 2005