Skomakare Roslund och
timmerman Helsing

av Carin Olofsson

Två av mina anor arbetade vid gruvan på Thomas Stawfords tid, nämligen skomakaren Åke Roslund och timmermannen Hans Pålsson Helsing (Hellsing). Vad jag har kunnat se så nämns inte Roslund i dagboken, men Helsing förekommer några gånger. Bl.a. är han inkallad vid undersökningen av mordet på korpral Winkler. Så här skriver Stawford:

Jag skickade sedan efter Hellsing och en annan timmerman för att höra, om de ansågo, att kängan passade till fotspåren, men som jag väntade, sade Hellsing, att den icke passade, ty ”det hade varit andra spik i klackjärnen, men eljest kunde hava passat”.

Min ana Carl Petter Roslund, som var son till Åke, har i Kullens hembygdsförenings årsskrift Kullabygd 1944 berättat om sin uppväxt, och hur det kom sig att familjen hamnade i Höganäs. Så här skriver han:

Min Far var född i Lund och valde Skomakare yrket - tog så till Kjöpenhamn och blef senast där tillskärare På en värkstad med 7 Gesäller - vid dän tiden var de få Husen snart Räknade som fans i Höganäs och äfven Ryd - de få Härrarna som då Tjänstgjorde voro Dräjleck. Kamrer. - Konsul Kilmans Far Kasör. och en Kolskrifvare Håkanson - som de voro Ganska Knapt avlönade och ingen skomakare fans på Platsen. utan de fick skicka Särskilt Bud till Hälsingborg om de skulle få Repererat sina Stövlor. Dät var då min Far blef kallad hit och fick sin Bostad i Sjölängerna.

Om Stawford skrev han så här:

och så kom Dericktör Staford från Nevkastle hit och skulle ordna Grufvorna - till honom var jag och med ett Par Stöflor och fick Drickspängar - jag tycker mig änu minnas med vilken Glädje jag sprang hem - jag fick 3 Pängar och de blänkte som Guld och jag sade till min Far - jag har fått Guldpängar - dät är väl mer än jag fick af Majoren - män han sade - Nejj dät är blott 3 halfannanstyvrar.


Carl Petter Roslund

Åke Roslund var även farfars farfar till en av Kullabygdens släktforskares grundare, nämligen Karl-Johan Roslund. Det är många som härstammar från Åke, och många som försökt hitta varifrån han kom. Han finns nämligen inte med i Lunds födelseböcker, åtminstone inte det år och datum han anges vara född; den 13 oktober 1774.

Det finns dock en stark kandidat, som släktforskaren Tobias Bjernehed har lyckats hitta, nämligen skoflickaren Jacob Roslund, som dog i Lunds stadsförsamling 1787, 41 år gammal. Jacob är ett väldigt vanligt namn i släkten Roslund och Åke döpte sin äldste son till det namnet. Han blev ju dessutom själv skomakare.

Hans Pålsson (Poulsen) Helsing föddes i Helsingör i Danmark den 20 september 1771, så troligtvis tog han efternamnet av namnet på sin födelseby. När han kom till Sverige bodde han först i Helsingborg och där kallades han Pålsson. Någon gång under den tiden bytte han namn. Han kallades Helsing när han kom till Höganäs, men emellanåt står det Pålsson Helsing även i källorna från Höganäs.

Min ana, Hans Helsings son Carl, föddes ca en månad efter mordet på korpral Winkler 1815. Om jag har tolkat domböckerna korrekt så fick hans mor böta för att hon inte infann sig till förhör om mordet. Barnafödande var tydligen inte acceptabelt som ursäkt.

Har inga bilder på varken Hans eller Carl, så Carls dotter (min morfars mormor) Botilda, gift med arbetare nr 518 Nils Peter Holst, får representera den släkten.



Tillbaka
© Carin Olofsson