Tillbaka till receptsidan     

 

Vetebullar

ca 72 stycken

Vetebullar   Vetebullar

Ingredienser

50 g jäst
5 dl mjölk
1 ½ dl ljust muscovadosocker
½ tsk salt
150 g rumsvarmt smör
15 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg
pärlsocker
ev. 2 msk hackad mandel

Gör så här

Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av den kalla mjölken.
Tillsätt resten av mjölken, muscovadosocker och salt.
Klicka i smöret i bitar samt mjöl och arbeta degen minst 15 minuter i maskin. Låt degen vila i 10 minuter.
Rör ihop fyllningen (se nedan för förslag).
Ta upp degen på bakbordet och dela degen i tre delar. Kavla varje del till en rektangel, ca 25x40 cm. Fördela fyllningen över rektangeln och rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Dela varje rulle i ca 24 bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar eller på plåt med bakplåtspapper. Vill man ha större bullar; dela degen i två delar och varje del i 16–24 bitar.
Vill man ha släta bullar, dela degen i fyra delar, rulla fyra längder och dela varje längd i 12 bitar. Rulla dessa till bullar.
Låt jäsa i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter.
Pensla bullarna med ägg direkt de kommer ut ur ugnen.
Strö över pärlsocker och ev. hackad mandel.

Tillagningstid: 20 min + 10 + 60 min jäsning + 8–10 minuter i ugn

Förslag på fyllningar

Kanelfyllning:
100 g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
2 msk kanel

Vaniljfyllning:
3 dl marsánkräm från pulver
Forma släta bullar och låt jäsa.
Fyll krämen i en sprits med runt munstycke monterat.
Stick ner spritsen en bit i bullarna och spritsa i en klick kräm.

Färskostfyllning:
50 g rumsvarmt smör
50 g rumsvarm färskost
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Rör allt smidigt.

Chokladmandelfyllning:
150 g rumsvarmt smör
160 g rumsvarm färskost marabouchoklad (1 pkt)
300 g riven Odense lyxmandelmassa choklad (1 pkt)
Rör allt smidigt.

Mandelnougatfyllning:
100 g rumsvarm mandelmassa
100 g rumsvarm nougat
Blanda med gaffel.

Lemon curd-fyllning:
1,5 dl lemon curd
200 g riven mandelmassa
Bred lemon curden på degen och riv över mandelmassan.

Drottningsyltfyllning:
50 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
½ dl socker
½ dl drottningsylt (eller annan sylt)
Riv mandelmassa och blanda med smör och socker.
Bred på mandelmassesmeten och sedan sylten.

Kolafyllning:
75 g smör
1 dl socker
1 msk kanel
1 dl O'hoj kolasås (eller hemmagjord)
Smält smöret och rör ner socker och kanel. Tillsätt kolasåsen och rör tills det blir en slät kräm.

Äpplefyllning:
Riv fyra äpplen över den utkavlade degen (två per deghalva) och strö över kanel.
Strö inte äpplerivet för nära kanten du avslutar ihoprullningen med.

Äpple-mandelmassefyllning:
1–2 äpplen
125 g mandelmassa
125 g rumsvarmt smör
½ msk kanel
strösocker
Riv äpple och mandelmassa.
Blanda med övriga ingredienser till en jämn smet.
Smaka av med socker.

Päronfyllning:
100 g hasselnötter
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 päron
75 g rumsvarmt smör
Mal hasselnötterna med sockret i en matberedare.
Skala och kärna ur päronet.
Skär det i bitar och mixa tillsammans med nötterna och sockret.
Rör allt smidigt.

Apelsinchokladfyllning:
150 g rumsvarmt smör
¾ dl strösocker
½ dl kakao
1 apelsin
¾ dl hasselnötter
Rör ihop smör, socker och kakao.
Riv apelsinskal fint och blanda ner.
Hacka hasselnötterna och blanda ner.

Jordgubbsfyllning:
100 g mandelmassa
2 dl jordgubbssylt
Bred på jordgubbssylten och strö över mandelmassan.

Pepparkaksfyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 tsk pepparkakskryddor
eller
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
Rör allt smidigt.

Lingonfyllning:
100 g rumsvarmt smör
ca 1 –1 ½ dl lingonsylt
Bred på smör och sedan ett lager lingonsylt.

Fyllning saffransbröd:
150 g rumsvarmt smör
150 g hackad vit choklad
100 g torkade tranbär
100 g riven mandelmassa
Bred på smör och strö över övriga ingredienser.
eller
250 g rumsvarmt smör
ca 3 dl rårörsocker
ca ¾ dl vetemjöl
rivet skal av en citron
ca 3 msk vaniljsocker
Rör allt smidigt.

 

Webmaster