Tillbaka till receptsidan     

 

Amerikanska pepparkakor

Dessa bakade min mor alltid till jul. Vi åt dem inte under resten av året. Kanske för de är så goda att det är lätt att föräta sig på dem. De är väldig enkla att göra, och man behöver inte bry sig om ifall stängerna går sönder när man rullar ut dem, eller för över dem till plåten. Då är det bara att trycka ihop ändarna igen. De flyter ändå ihop i ugnen.

Amerikanska pepparkakor

Tillagningstid: ca 1–1,5 timme beroende på om man gör liten eller stor sats.

Ingredienser

Liten sats = ca 100 kakor
500 g vetemjöl
250 g socker, gärna farinsocker
125 g smör eller mjölkfritt margarin
125 g sirap
50 g korinter = ½ påse (eller russin)
1 ägg
1,5 tsk (ca 7,5 g) bikarbonat
Stor sats = ca 200 kakor
1 kg vetemjöl
500 g socker, gärna farinsocker
250 g smör eller mjölkfritt margarin
250 g sirap
100 g korinter = 1 påse (eller russin)
2 ägg
1 msk (ca 15 g) bikarbonat

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smör och sirap i en kastrull.
Rör ägg och socker pösigt (ca 4-5 minuter).
Rör ner smör/sirapsblandningen.
Blanda mjöl, bikarbonat och korinter, och rör ner.
Knåda ihop degen. Den kan vara rätt smulig, men efter ett tag går den ihop.
Baka ut i stänger ca 2–3 cm tjocka; 3 stänger på varje plåt.
De är svåra att rulla så forma en bit i taget, lägg på plåten och tryck ihop.
Grädda i mitten av ugnen 7–8 minuter.
Skär i sneda kakor på plåten medan stängerna är varma. OBS! Degen är kladdig, så torka av kniven ofta.
Låt svalna helt på plåten, och förvara i lufttät burk.

 

Webmaster