Pannacottatårta![]() Ingredienser Botten 200 g (1213 st) krossade digestivekex (till jul kan man använda pepparkakor) 1 ½2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas) 0,751 dl flytande eller smält smör Fyllning 1 ask (250 g) djupfrysta bär, eller motsvarande mängd färska bär, t.ex. hallon/blåbär eller lingon (ska täcka botten) 5 dl vispgrädde 34 tsk vaniljsocker (alt. 12 bitar mörk choklad; till jul används 1 tsk pepparkakskryddor) 2 dl gelésocker multi Topping 23 dl turkisk yoghurt (eller creme fraiche) ev. kakpynt, bär eller riven choklad Man kan även täcka tårtan med färskostfyllning, t.ex. den från Baka med Fridas fyllning till himmelsk jordgubbstårta. Det räcker gott och väl med halva mängden ingredienser (2 dl vispgrädde, 100 g philadelphiaost, 0,75 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker). Uteslut eventuellt bären. Gör så här Använd en form med löstagbar botten, mellan 20 och 24 cm i diameter. Blanda kexkross, vaniljsocker och smör (går bra i matberedare). Tryck ut blandningen i formen så att det blir jämnt. (Görs enklast med baksidan av en matsked.) Fördela bären jämnt ovanpå. (De djupfrysta bären behöver inte tinas.) Blanda grädde, gelésocker, vaniljsocker (alt. choklad/pepparkakskryddor) i en kastrull och koka upp. Koka en halv minut under omrörning så att allt blandas; särskilt om det är choklad i. Häll blandningen i formen så att bären täcks. Ställ kallt för att stelna. Bred yoghurten över pannacottan. Om man vill kan man strö över kakpynt av valfri sort, t.ex. dekorationshjärtan eller silverkulor, några färska bär eller riven choklad. Tillagningstid: ca 1520 min + 23 timmar för att stelna |