Makrilllåda46 personerIngredienser 2 kg makrillfiléer (68 st eller 5 paket djupfrysta, tinade à 400 g) Salt Saft av ½1 citron 1 stor gul lök (djupfryst går bra) 34 stora tomater 57 dl grädde (valfri sort) Dill (ca en kruka, eller djupfryst) Gör så här Sätt ugnen på 200 grader. Skär filéerna rena från skinn och ben. Lägg i en smord, eldfast form och strö på salt. Pressa citronsaften över. Hacka lök och tomater fint och strö ut över fisken. Strö också över fint hackad dill efter smak. Häll över 5 dl grädde. Öka på mängden grädde om fisken skulle bli för torr. Baka i mitten av ugnen 4560 minuter. Servera med potatis och grönsaker. Tillagningstid: ca 11,5 tim + ca 4560 min i ugn Tips! Det går att förbereda rätten dagen innan. Gör då stegen från att rensa filéerna fram till och med att strö över dillen. Lägg över plastfolie och ställ i kylskåp tills det är dags för tillagning. Det går utmärkt att använda mjölkfri gräddersättning (t.ex. iMat) istället för grädde. Det är ingen skillnad i smak. Om man inte vill ha besväret att rensa makrillfiléerna från skinn och ben, kan man ersätta dem med lax. Det behövs då 500600 g laxfile. Dela i småbitar innan den läggs i formen. Det går också att ersätta makrillen med tonfisk. Det behövs då 23 185 gburkar tonfisk (150 g tonfisk per burk) i vatten. Låt tonfisken rinna av och lägg den sedan i formen. |