Lemon curdRäcker till en glasburk som rymmer ca 750 g![]() Ingredienser 3 citroner med fint skal 3 ägg (helst stora, ca 200-210 g) 3 dl socker 150 g smör 1 dl citronsaft En väl diskad glasburk som rymmer ca 750 g. Gör så här Skrubba citronerna noga med rotborste i varmt vatten. Riv skalet fint och pressa ur saften. Mät upp en deciliter. Tärna smöret. Lemon curden skall göras i vattenbad: sätt på en stor gryta med vatten och tag en mindre kastrull/bunke som får plats över grytan. Medan vattnet kokar upp, vispa upp äggen i den lilla kastrullen så att vitorna slås sönder. Sänk värmen så att vattnet sjuder. Tillsätt skalet, saften och sockret. Värm över vattenbad under omrörning till ca 50-60°C (eller, om man inte har en termometer, tills sockret har smält). Tillsätt smöret bit för bit och fortsätt röra tills curden tjocknar (ca 84-85°C). Häll genast upp i burk, men sätt inte på lock förrän curden svalnat. Förvaras kallt. Håller ca 3-4 veckor i kylskåp, längre om om man inte låter den stå ute i rumstemperatur och om man bara använder rena redskap. Tillagningstid: 45 min + 3 tim att stelna Tips! Sterilisera gärna burken i 100°C varm ugn i ca 30 minuter och häll lemon curden i den varma burken. |