Tillbaka till receptsidan     

 

Lemon curd

Räcker till en glasburk som rymmer ca 750 g

Lemon curd

Ingredienser
3 citroner med fint skal
3 ägg (helst stora, ca 200-210 g)
3 dl socker
150 g smör
1 dl citronsaft

En väl diskad glasburk som rymmer ca 750 g.

Gör så här
Skrubba citronerna noga med rotborste i varmt vatten.
Riv skalet fint och pressa ur saften. Mät upp en deciliter.
Tärna smöret.
Lemon curden skall göras i vattenbad: sätt på en stor gryta med vatten och tag en mindre kastrull/bunke som får plats över grytan.
Medan vattnet kokar upp, vispa upp äggen i den lilla kastrullen så att vitorna slås sönder. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
Tillsätt skalet, saften och sockret. Värm över vattenbad under omrörning till ca 50-60°C (eller, om man inte har en termometer, tills sockret har smält).
Tillsätt smöret bit för bit och fortsätt röra tills curden tjocknar (ca 78-80°C).
Häll genast upp i burk, men sätt inte på lock förrän curden svalnat.
Förvaras kallt.
Håller ca 3-4 veckor i kylskåp, längre om om man inte låter den stå ute i rumstemperatur och om man bara använder rena redskap.

Tillagningstid: 45 min + 3 tim att stelna

Tips!
Sterilisera gärna burken i 100°C varm ugn i ca 30 minuter och häll lemon curden i den varma burken.

 

Webmaster