Tillbaka till receptsidan     

 

Lemon curd

Räcker till en glasburk som rymmer ca 750 g

Lemon curd

Ingredienser
3 citroner med fint skal
3 ägg (helst stora, ca 200-210 g)
3 dl socker
150 g smör
1 dl citronsaft

En väl diskad glasburk som rymmer ca 750 g.

Gör så här
Skrubba citronerna noga med rotborste i varmt vatten.
Riv skalet fint och pressa ur saften. Mät upp en deciliter.
Tärna smöret.
Lemon curden skall göras i vattenbad: sätt på en stor gryta med vatten och tag en mindre kastrull/bunke som får plats över grytan.
Medan vattnet kokar upp, vispa upp äggen i den lilla kastrullen så att vitorna slås sönder. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
Tillsätt skalet, saften och sockret. Värm över vattenbad till ca 70 grader (eller, om man inte har en termometer, tills sockret har smält).
Tillsätt smöret bit för bit till det tjocknar (ca 78-89 grader).
Häll genast upp i burk, men sätt inte på lock förrän det är svalt.
Förvaras kallt.
Håller ca två veckor i kylskåp.

Tillagningstid: 30 min + 3 tim att stelna

Tips!
Sterilisera gärna burken i 100° varm ugn i ca 30 minuter och häll lemon curden i den varma burken.

 

Webmaster