Tillbaka till receptsidan     

 

Lemon curd

Räcker till en glasburk som rymmer ca 750 g

Lemon curd

Ingredienser
3 citroner med fint skal
3 ägg (helst stora)
3 dl socker
1 ½ hg smör = ½ hg per citron (ifall man vill göra större sats)
1–1 ½ dl citronsaft = knappt ½ dl per citron (ifall man vill göra större sats)

Gör så här
Skrubba citronerna noga med rotborste i hett vatten och riv skalet samt pressa ur saften.
Sätt på en stor gryta med vatten och tag en mindre kastrull som får plats i grytan. (Lemon curden skall göras i vattenbad.)
Medan vattnet kokar upp, vispa upp äggen i den lilla kastrullen så att vitorna slås sönder.
Blanda i skalet, saften, sockret, smöret och sjud i vattenbad till det tjocknar.
Häll genast upp i burk, men sätt inte på lock förrän det är svalt.
Förvaras kallt.
Håller ca två veckor i kylskåp.

Tillagningstid: 30 min + 3 tim att stelna

Tips!
Sterilisera gärna burken i 100° varm ugn i ca 30 minuter och häll lemon curden i den varma burken.

 

Webmaster