Tillbaka till receptsidan     

 

Gräddsås

Ingredienser
1 msk smör
1 msk mjöl
4 dl gräddmjölk (3 dl mjölk, 1 dl grädde)
2 dl köttsky eller viltsky
2 msk konc. ox– eller kalvfond
1 msk soja
3 msk vinbärsgelé
salt och peppar

Gör så här
Hetta upp gräddmjölken.
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet.
Späd med gräddmjölken innan blandningen tar färg.
Vispa till en slät sås och späd vidare med köttsky och fond.
Smaksätt med soja, gelé, salt och peppar.
Låt sjuda på svag värme ca 10 minuter under vispning.
Smaka av och ta ev. i mer gelé.

Tillagningstid: ca 15–20 min

Tips!
Ska såsen serveras till vilt används viltskyn. Smaksätt med några krossade enbär.


Från Leif Mannerströms bok ”Husmanskonst”

 

Webmaster