Tillbaka till receptsidan     

 

Filé allt i ett

Den här rätten blev jag bjuden på hos en kompis, då med fläskfilé. Sedan har jag även testat att göra den med kycklingfilé och fläskytterfilé, med gott resultat.

Filé allt i ett

Ingredienser
1 fläskfilé eller ca 600 g–1 kg kycklingfilé
1 stor gul lök (hackad)
2 msk fond (eller enligt anvisning till vattenmängden för risportionerna)
3 dl grädde
Ketchup eller tomatpuré
Ris, 6–8 portioner (t.ex. Uncle Bens långkorniga ris, men det går bra med jasminris också – glöm inte att skölja det bara)
Salt och peppar efter smak
Ev. tomat och champinjoner (valfritt)

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa filén ren från hinnor och skiva den.
Bryn kött och lök och lägg dem i en ugnsform.
Champinjoner blandas, om man vill, ner tillsammans med övriga ingredienser.
Lägg i det råa riset.
Koka upp den vattenmängd som riset kräver enligt anvisning på paketet (ca 6–8 portioner).
Lös upp fonden i vattnet.
Vispa ner ketchupen/tomatpurén i grädden tills färgen är ljusröd.
Häll ner gräddblandningen i formen.
Fyll upp med buljongen. Spara lite för senare påfyllning om det skulle behövas.
Rör om i formen så kött, lök och resten blandas. Se till att köttet hamnar under ytan annars bränns det.
Grädda i mitten av ugnen.
Smaka av efter ca 45-60 minuter. Riset ska vara mjukt och krämigt, och nästan all vätska bortkokt.

Tillagningstid: ca 30 min + tid i ugn

Tips!
Man kan om man vill lägga på tomatskivor över hela ytan efter ca 50 min och grädda ca 10 min till.

 

Webmaster