DillkycklingDenna rätt skapades av årets kock 2011, och den är både lättlagad, snabblagad och mycket god. Ännu snabbare går det om man använder djupfrysta babymorötter. De behöver inte skivas och inte tinas, utan man häller dem bara rätt ner i grytan. Själv brukar jag köpa salladslök när den är i säsong. Sedan skivar jag den i centimetertjocka bitar och fryser in varje salladslök i en separat platspåse, så är det bara att ta fram ur frysen och hälla ner även dessa direkt i grytan. I ursprungsreceptet är det purjolök, men det tycker jag inte om, så därför använder jag salladslök istället. Det står även i ursprungsreceptet att man ska koka allt i 57 minuter, men då är morötterna alltför al dente för att det ska vara gott. Dessutom är inte alltid kyckligen helt genomkokt.![]() Ingredienser 400 g kycklingfilé 400 g morötter 23 salladslökar eller en liten purjolök 1 ½ dl vatten 1 msk koncentrerad kycklingfond 2 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt ½1 dl hackad färsk eller fryst dill 1 tsk vit balsamvinäger 2 krm svartpeppar Gör så här Skär kycklingfiléerna i bitar. (Går lättast om de är halvfrusna.) Skala och skär morötterna i skivor. Skär salladslöken/purjolöken i bitar. Koka upp vatten, fond, morötter och salladslök/purjolök. Tillsätt kycklingen och låt koka 1015 minuter. Rör ner crème fraiche, dill, vinäger och peppar och låt allt bli varmt. Servera med kokt potatis. Tillagningstid: ca 30 min från Arlas hemsida |