ApelsinkakaIngredienser 150 g smör 4 ägg 4 dl socker 4 tsk vaniljsocker 6 dl vetemjöl 4 tsk bakpulver juice + rivet skal av 2 apelsiner 2 dl vatten/vätska Gör så här Sätt ugnen på 175 grader. Skrubba apelsinerna under varmt vatten och låt dem torka. Smörj och bröa formen (ca 2 ½ liter). Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Finriv skalet från apelsinen och pressa ur juicen. Blanda mjöl, bakpulver och apelsinskal. Vänd ner blandningen i äggsmeten. Mät upp apelsinjuicen i ett decilitermått och fyll på med vatten till totalt 2 dl. Tillsätt smält smör och apelsinvattnet. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll upp i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 4050 minuter. Denna kan även göras som chokladkaka. Byt då ut ca 1 dl av mjölet mot kakao och smaksätt gärna med 12 msk riven choklad. Det blir också gott att ersätta en del av mjölet (knappt 1 dl) med en påse Ekströms marsan snabb vaniljpulver. Uteslut då apelsinen (om man inte vill ha apelsin/vaniljsmak på kakan). Prova även att byta ut apelsinen mot 1 citron. Tillagningstid: 20 min + 50 min i ugnen Tips: Vill man hellre göra muffins av smeten så blir det ca 18 stora muffins. |