Tillbaka till receptsidan     

 

Apelsinkaka

Apelsinkaka

Ingredienser
150 g smör
4 ägg
4 dl socker
4 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
juice + rivet skal av 2 apelsiner
2 dl vatten/vätska

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Skrubba apelsinerna under varmt vatten och låt dem torka.
Smörj och bröa formen (ca 2 ½ liter).
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Finriv skalet från apelsinen och pressa ur juicen.
Blanda mjöl, bakpulver och apelsinskal. Vänd ner blandningen i äggsmeten.
Mät upp apelsinjuicen i ett decilitermått och fyll på med vatten till totalt 2 dl.
Tillsätt smält smör och apelsinvattnet. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40–50 minuter.

Denna kan även göras som chokladkaka. Byt då ut ca 1 dl av mjölet mot kakao och smaksätt gärna
med 1–2 msk riven choklad.
Det blir också gott att ersätta en del av mjölet (knappt 1 dl) med en påse Ekströms marsan snabb
vaniljpulver.
Uteslut då apelsinen (om man inte vill ha apelsin–/vaniljsmak på kakan).
Prova även att byta ut apelsinen mot 1 citron.

Tillagningstid: 20 min + 50 min i ugnen

Tips:
Vill man hellre göra muffins av smeten så blir det ca 18 stora muffins.

 

Webmaster